De goudbruine tijgeroogkwarts staat vooral bekend onder de naam tijgeroog. Het is een gesteente, waarin het mineraal kwarts is vermengd met veel ijzerverbindingen. Kenmerkend voor de steen is het kattenoogeffect. Door de vezelige structuur ontstaat een lichtreflectie in de vorm van een spleet, die doet denken aan een echt kattenoog. Verander je de hoek waaronder je naar de steen kijkt, dan verandert ook de satijnachtige glans.
Typerend is ook de afwisseling van lichtere en donkerder strepen, een gevolg van verschil in concentratie van ijzer.
De fraaie kleur, de tekening en het oogeffect komen het best tot hun recht als de steen geslepen wordt tot bollen, eieren of cabochons.
Tijgeroog is nauw verwant aan twee andere stenen met een oogeffect. De ene is de donkerblauwe valkenoog, die ook wel blauwe tijgeroog heet. De valkenoog verandert na verloop van tijd door roest in gele tijgeroog.
De andere verwant is stierenoog, ook wel rode tijgeroog genoemd. Dit is de rossig tot rode variant van tijgeroog. Deze steen ontstaat door verhitting van gele tijgeroog. Deze rode tijgeroog wordt wel onder de naam katoog of 'kattenoog' verkocht. Eigenlijk klopt die naam niet; kattenoog is een andere naam voor chrysoberil.
Tijgeroog is al eeuwen een geliefde steen, die als sieraad of amulet gretig aftrek vindt. De mooie kleuren en mysterieuze glans hebben geïnspireerd tot fraaie beeldjes en siervoorwerpen.
Veel mensen, en vooral kinderen, worden gefascineerd door het oogeffect, de zachte glans en de mooie streeppatronen. Wellicht voelen ze aan dat de tijgeroog meer zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen geeft.
Tijgeroog wordt sinds lang in de edelsteentherapie gebruikt, als verwarmende steen. Het verwarmende effect is te danken aan de grote hoeveelheid ijzer in de steen.
Tijgeroog vergroot de opmerkzaamheid en de concentratie.
Reinigen/ontladen: 1x per maand onder water afspoelen, om te reinigen en ontladen of in hematietverzorgingssteentjes.
Ketting/armband: 6 uur in hematietverzorgingssteentjes, elastiek kan slecht tegen water.
Opladen: aansluitend 6 uur in de zon/ daglicht, bergkristalverzorgingssteentjes of een bergkristalroep
Lees meer over Tijgeroog en de historie Klik hier
Affirmatie: Mijn kracht komt uit mijn geloof in mijzelf
Samenstelling: SiO2 + FeOOH + (Al, Mg, Na)
Hardheid: 7
Glans: glasglans, vetglans, zijdeglans op de breukvlakken
Transparantie: ondoorzichtig
Breuk: vezelig
Splijtbaarheid: geen
Dichtheid: 2,64 - 2,71
Kristalstelsel: trigonaal
Chakra’s
Tijgeroog werkt het beste op het 3e chakra. Kan ook worden gebruikt op het hart. Geeft meer evenwicht en zorgt voor een goede vertering zowel fysiek als mentaal.
Historie/overlevering
Herkomst van de naam
Tijgeroog dankt zijn naam aan de goudgeelbruine kleur en het spleetvormige lichteffect (chatoyance), dat doet denken aan het oog van een tijger.
Tijgeroog historie
De Oude Grieken kenden de tijgeroog als een steen die je een goed humeur bezorgde en de zintuigen versterkte. De steen zou beschermen tegen verkeerde vrienden en andere negatieve elementen.
In de Middeleeuwen werden tijgeroog en andere stenen met oogeffect gewaardeerd als sterk amulet tegen het boze oog en de zwarte magie.
In de 19e eeuw waren de gele en blauwe tijgeroog in trek wegens hun decoratieve uiterlijk en hun waarde. Na 1880 kregen ze eigen namen (tijgeroog en valkenoog) om ze goed van elkaar te kunnen onderscheiden.
In Zuid-Afrika werden grote voorraden tijgeroog ontdekt toen men tijdens de Witwatersrand-goldrush (1886) op zoek was naar goud en diamanten. De legendes over onmetelijke rijkdommen in de vorm van goud en diamanten trokken toen veel mensen naar Zuid-Afrika. Tijgeroog en valkenoog werden gevonden in de buurt van het plaatsje Griquatown. Deze streek (het district Prieska) is nog steeds een belangrijke vindplaats van tijgeroog.
De prijs van tijgeroog was ooit net zo hoog als die van diamant. Maar de prijs kelderde snel toen er enorme hoeveelheden gevonden werden.
De tijgeroog is een gesteente dat spleten opvult. Het vertoont dan ook geen duidelijk zichtbare kristallen, maar lijkt vezelige massa’s te vormen.
De bijzondere structuur van tijgeroog wordt veroorzaakt door ijzerverbindingen die zijn ingebed in kwarts. Hierin zijn de vorm en richting van de oorspronkelijke asbestvezels behouden.
Het ijzer is geoxideerd en heeft de oorspronkelijke samenstelling volledig vervangen en onschadelijk gemaakt. En het geeft de mooie goudgele kleur.
Bron: Crystal Connection, helenmetstenen.nl en Semoea.nl