Hieronder volgt een uitgebreide beschrijving van de amethist.
Amethist is familie van de bergkristal. Het is een prachtig paars kristal, dat meestal wordt aangeboden als brokstuk van een geode, een holte in gesteente die aan de binnenkant is begroeid met kristallen.
De amethist dankt zijn prachtige paarse kleur voornamelijk aan sporen ijzer en titaan, en een beetje radioactiviteit. In het zonlicht vervalt de radioactiviteit en kan de amethist verbleken.
Zeer bleke amethist kan met bestraling met radium weer dieppaars worden. Helaas is dit niet kleurecht; de steen verliest na verloop van tijd zijn kleur.
Natuurlijke amethistkristallen zijn meestal tot zo’n 2,5-3 cm groot. De kleurverdeling is onregelmatig: het paars in de punt is donkerder dan in de basis. Hierdoor is amethist goed te onderscheiden van andere paarse mineralen.
Amethist-geodes worden op veel plaatsen in de wereld gevonden. De bekendste amethistmijn bevindt zich in Idar Oberstein, Duitsland. Deze mijn is tegenwoordig uitgeput, maar nog wel te bezoeken want het is nu ingericht als museum.
Tegenwoordig zijn de grootste vindplaatsen in Zuid-Brazilië en Uruguay. De Zuid-Braziliaanse amethisten hebben relatief grote kristallen, de amethist uit Uruguay is zeer donker van kleur.
Soms groeit de amethist niet in een holte, maar op bolle vormen. Deze groeivorm heet amethistroos. Dit kan voorkomen binnen een geode, maar kan ook groeien op een stalagmiet of stalagtiet. Andere namen zijn aurorakwarts, anandaliet en regenboogkwarts.
Een speciale groeivorm is de scepterkwarts. Deze bestaat uit een kristal waarop later een ander kristal is gegroeid. Dit kunnen twee amethistkristallen zijn, maar ook twee andere kwartskristallen.
Een andere bijzondere vorm van amethist is de cactuskwarts, beter bekend als spiritkwarts. Dit is een kristal overwoekerd met kleinere kristallen. Mooie lavendelkleurige cactuskwarts komt uit Zuid-Afrika.
Let op: sommige amethist in de handel is geen amethist, maar een mineraal met de kleur van amethist. Voorbeelden zijn lithion-amethist of lithium-amethist (handelsnaam voor kunziet) en oriëntaalse amethist (handelsnaam voor paarse spinel, korund of saffier).
Ondoorzichtige amethist met witte lijnen in een V-vorm wordt chevron-amethist genoemd. Het is een vergroeiing van amethist met witte kwarts. De lichte lijnen heten flèches d'amour ('liefdespijlen'). Dit type amethist wordt op Valentijnsdag aan geliefden geschonken.
Door de paarse kleur heeft de amethist een bijzonder effect. Paars ontstaat door het mengen van het vurige rood en het afstandelijke blauw; amethist is zo een compromis tussen tegenstellingen.
Amethist geeft rust, verdiept en zuivert een gespannen, overgevoelige atmosfeer in woon-, slaap-, wacht- en spreekkamers.
Amethist is bij uitstek de meditatiesteen, om een meditatieruimte met zijn trillingen te vullen, waardoor de meditatie op een hoger niveau kan komen. Heeft een transformerende werking.
Het kan in pijnlijke ervaringen vastzittende energie transformeren in spirituele groei. De trillingen ervan openen ons voor verborgen dimensies van het leven en wekken in ons de bereidheid en vertrouwen om ons over te geven, boven persoonlijke liefde en idealisme.
Uiteindelijk kunnen de vibraties van de kleur ons naar de beleving van innerlijk één zijn met alle leven leiden. Voor harmonie, familiesaamhorigheid, warmte en geborgenheid.
Hij beschermt tegen drift, haat, angst, verdriet, heimwee, stress en/of onverwerkte ervaringen, neurosen en depressies. Bij hallucinaties, boosheid, mentale pijn en heimwee.
arme amethistbaden activeren de huiduitademing en bewerken de zweetklieren tot een betere reiniging van het lichaam.
Reinigen/ontladen: minimaal 1x per maand onder stromend water ontladen en reinigen.
Kettingen/armbanden: 1x per maand een schaal hematietverzorgingssteentjes ontladen.
Opladen: Amethist mag niet in de zon opgeladen worden, maar in een groep of brok amethistkristallen.
Lees meer over Amethist en de historie Klik hier
Affirmatie: Ik laat alle egoïstische gedachten en behoeftes los.
Samenstelling: SiO2 + (Fe, Al, Ti, Na, Li).
Hardheid: 7, bros
Transparantie: doorzichtig, doorschijnend, ondoorzichtig (chevron-amethist)
Breuk: schelpvormig, splinterig
Splijtbaarheid: onduidelijk
Dichtheid: 2,63 - 2,65
Kristalstelsel: trigonaal, macrokristallijn
Sterrenbeeld: Ram, Vissen, Boogschutter, Schorpioen
Uitstekende meditatie steen, stimuleert spirituele groei. Tijdens de meditatie geeft amethist meer overgave en vertrouwen in het leven en dringt intensief via de kruinchakra, voorhoofdchakra en thymusklier in. Hij bezorgt aangename impulsen m.b.t. levensvreugde en partnerschap. Amethist bezorgt zijn drager de bekwaamheid problemen vooruit te zien, te herkennen en op te lossen. Gelijktijdig zorgt hij tijdens de meditatie een hoge graad van vrede, vreugde, warmte, rust en harmonie. Amethistketting geeft bij regelmatig dragen meer temperament en een onweerstaanbare uitstraling. Amethist inspireert de intuïtie
De naam amethist komt van het Grieks: een samenstelling van a ('zonder') en metuein ('dronken zijn'). De oude Grieken en Romeinen dronken wijn uit amethisten bokalen, of hielden een amethist in hun mond tijdens het drinken. Ze meenden dat ze dan niet dronken konden worden.
De paarse kleur van dit kristal werd geassocieerd met de kleur van wijn en de Romeinse god van de wijn, Bacchus.
In de edelsteentherapie wordt amethist veel gebruikt om een ongestoorde en verkwikkende nachtrust te bewerkstelligen en hoofdpijn te bestrijden.
Het kristal bevordert harmonie en helderheid van geest, en helpt afstand te nemen. Een amethist geode (ook wel druse genoemd) in een ruimte schept harmonie in huis.
Amethist is de steen van onthechting en spiritualiteit. Bisschopsringen en andere liturgische voorwerpen bevatten vaak amethist, om de drager en gebruiker te helpen afzien van de aardse geneugten en de geest te verheffen.
De beroemde Franse dichter Rémy Belleau (1528-1577) publiceerde een poëtische verklaring voor de naam amethist. Een nimf met de naam Amethyste was niet gediend van de handtastelijkheden van Bacchus, de god van de wijn. Zij vluchtte van hem weg. De godin Diana veranderde het meisje daarop in steen. Toen Bacchus begreep dat hij zijn zin niet kon krijgen, goot hij wijn over de steen, waarna de steen de kleur van wijn aannam, en nog steeds heeft.
Het gedicht is te vinden in Belleaus boek Les Amours et nouveaux Eschanges des Pierres precieuses (‘De liefdes en nieuwe uitwijdingen over edelstenen’) uit 1576.
Amethist cactuskwarts. De naam cactuskwarts verwijst naar een stekelig uiterlijk, net als de gelijknamige plant.
De handelsnaam spiritkwarts voor cactuskwarts verwijst naar het Engelse woord spirit ( ‘geest’). Deze vorm amethist zou een geestverruimende werking hebben.
De handelsnaam aurorakwarts is ontleend aan Aurora, Romeinse godin van de dageraad, naar de violette kleur.
De handelsnaam anandaliet komt van Ānanda, neef en belangrijke leerlingen van Buddha. Deze Indiase naam betekent 'hij die vreugde geeft'. Het woorddeel -liet is ontleend aan Grieks lithos (‘steen').
Amethist met de handelsnaam regenboogkwarts vertoont niet de kleuren van de regenboog, maar zou geluk brengen.
De scepterkwarts dankt zijn naam aan de gelijkenis met de scepter, de staf van een koning, teken van zijn hoge rang. Het woord scepter komt van Grieks skeptron ('staf').
In de naam chevron-amethist verwijst het woord chevron naar de V-vormen van de witte lijnen op de steen. Naar Frans chevron (‘v-vormige versiering om rang aan te geven’).
Amethist kent een lange geschiedenis. Al eeuwen is het een geliefkoosde sier- en heelsteen.
Het kristal werd gevonden in de piramides van het oude Egypte (circa 3300-330 v.Chr.). Zo zijn in het graf van farao Djer (circa 3000 v.Chr.) armbanden van amethist gevonden. In de wikkels van mummies zijn veel kralen en amuletten van amethist gevonden. Amethist zou het mogelijk maken om in het hiernamaals seks te kunnen hebben.
In de antieke Griekse stad Mycene zijn in graven amethist kralen gevonden van meer dan 3500 jaar oud. Een enkele halsketting bestond uit alleen maar amethist, andere kettingen laten een bonte verscheidenheid aan kralen zien, waaronder amethist.
In de graven van Etrusken en Romeinen (circa 1100 v.Chr.-500 n.Chr.) zijn ringen met intaglio’s gevonden van amethist, met fijn gesneden portretjes of mythische figuurtjes, zoals Venus, Cupido of Pegasus.
De Romeinen waren zo dol op amethist, dat er zelfs vervalsingen van paars glas zijn gevonden, met inscripties en figuurtjes die normaal op amethist werden aangebracht.
De oude Grieken en Romeinen gebruikten de amethist als amulet om zich te beschermen tegen dronkenschap, verslaving en hoofdpijn door overmatig wijn drinken. Katers werden ook met amethist bestreden. Soms door het dragen of opleggen van de steen, soms door het innemen van verpulverde amethist.
Plinius de Oudere, een Romeinse schrijver/wetenschapper (23-79) schreef al over de helende krachten van stenen. Hij verafschuwde dronkenschap en roemde het gebruik van amethist bij het drinken van wijn. Dronkenschap zou je kunnen voorkomen door een amethist onder de tong of in de wangzak te stoppen.
Plinius waarschuwde tegen oplichters die beweerden dat amethist zou beschermen tegen het boze oog en hekserij, mits de naam van zon en maan in de steen gegraveerd stond.
De sjamanen in Finland gebruikten een zogenaamde sjamanensteen als hulp bij meditatie. Zo’n sjamanensteen is een driekleurige steen met amethist, sneeuwkwarts en rookkwarts.
In China geloofde men dat amethist een juridisch geschil in het voordeel van de drager kon laten uitvallen. Dit leidde tot een levendige handel. Het was mogelijk om een amethist voor dit doel te huren. Bij een gunstige uitspraak was de waarde van de steen bewezen en werd de huurprijs flink opgeschroefd.
Vanaf de Romeinse tijd tot diep in de Middeleeuwen was men erg bang voor vergiftiging. Bekend was dat amethist verkleurt bij contact met sommige plantaardige gifstoffen. Daarom werden kelken en bekers gesneden uit of versierd met amethist, zodat men op tijd gewaarschuwd zou worden voor vergif in het drankje.
In de 18e en 19e eeuw was paars/violet de kleur van rouw en boete. In die tijd werden veel rozenkransen van amethist gemaakt.
In de 19e eeuw geloofde men dat de kleur van de amethist door mangaan veroorzaakt werd. Ondertussen is wetenschappelijk bewezen dat mangaan geen kleurgevend element is voor de amethist.
Tijdens de Jugendstil en de Art Nouveau (begin 20ste eeuw) was amethist geliefd voor het maken van sieraden.
De beroemde Russische goudsmid Peter Carl Fabergé (1846-1920) gebruikte amethist veelvuldig in zijn beroemde sieraden en met juwelen bezette eieren.
In India worden beeldjes van Ganesha, de god met het olifantenhoofd, graag van amethist gemaakt. Hij is de god van kunst, kennis, wetenschap en wijsheid. En hij wordt aangeroepen om obstakels uit de weg te ruimen.
Bron: Crystal Connection, helenmetstenen.nl en Semoea.nl